
Creșterea cortizolului, hormonul stresului, poate duce la creșterea în greutate.
De fiecare dată când ești stresat, glandele suprarenale eliberează adrenalină și cortizol și, ca rezultat, glucoza (sursa ta primară de energie) este eliberată în sânge.
Toate acestea sunt făcute pentru a vă oferi energia de care aveți nevoie pentru a scăpa dintr-o situație riscantă (cunoscută și sub numele de fight or flight ).
Odată ce amenințarea s-a diminuat, nivelul de adrenalină scade și nivelul de zahăr din sânge scade. Acesta este momentul în care cortizolul intră în viteză mare pentru a vă umple rapid aprovizionarea cu energie.
Obiceiuri nesănătoase induse de stres
Pe lângă schimbările hormonale legate de stres, stresul te poate determina și să te angajezi în următoarele comportamente nesănătoase, toate care pot provoca creșterea în greutate:
Mâncare emoțională: nivelurile crescute de cortizol nu numai că te pot face să îți poftești mâncare nesănătoasă, dar excesul de energie nervoasă te poate determina adesea să mănânci mai mult decât ai face în mod normal. S-ar putea să descoperi că gustarea sau a lua o a doua ajutor îți oferă ceva temporar. ameliorarea stresului, dar face gestionarea sănătoasă a greutății mai dificilă.
Mâncarea „accesibilă” sau fast-food: Când suntem stresați și nu ne planificăm, avem tendința de a mânca primul lucru pe care îl vedem și/sau ceea ce este ușor disponibil și accesibil, ceea ce nu este întotdeauna cea mai sănătoasă opțiune. De asemenea, este mai probabil să conduceți printr-un loc de fast-food, decât să vă luați timpul și energia mentală pentru a găti o masă echilibrată și sănătoasă.
Să faci mai puține exerciții: Cu toate cerințele din programul tău, exercițiile pot fi unul dintre ultimele lucruri de pe lista ta de făcut. Dacă da, nu ești singur. O navetă lungă și orele petrecute stând în spatele unui birou pot lăsa puține șanse de activitate fizică.
Sari peste mese: atunci când jonglați cu o duzină de lucruri deodată, consumul unei mese sănătoase poate coborî în lista de priorități. S-ar putea să treci peste micul dejun pentru că întârzii sau nu mănânci prânzul pentru că sunt prea multe pe lista ta de făcut.
Dormit mai puțin: mulți oameni raportează probleme cu somnul atunci când sunt stresați. Iar cercetările au legat privarea de somn de un metabolism mai lent. A te simți exagerat poate reduce, de asemenea, puterea de voință și poate contribui la obiceiuri alimentare nesănătoase.
Niciun comentariu