Obezitatea

Dr.Gabriel
Matei
Obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate în Romania, 65% din populație fiind supraponderală și până la 30% obeză.
Obezitatea este acum cea mai
importantă cauză a morții
premature ce poate fi prevenita.
Pentru IMC intre 37 și 40, riscul de
deces timpuriu este dublat fata de
persoanele non-obeze.
Sunt considerațe obeze
persoanele cu IMC-ul de 30 sau
mai mare.
Astăzi, una din cinci persoane
este considerata obeza.
Despre obezitate

Obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate în Romania, 65% din populație fiind supraponderală și până la 30% obeză. Măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) este utilizată pentru a compara greutatea cu înălțimea și este un indicator bun și fiabil al gradului în care un individ este supraponderal.

Un IMC de 18-25 este considerat a fi un interval de greutate sănătos.
Un IMC mai mare decât 25 indică faptul că individul este supraponderal și că sănătatea poate fi în pericol.
Odată ce IMC creste, riscul pentru sănătate este semnificativ.
Indivizii sunt considerați obezi dacă IMC-ul lor este de 30 sau mai mare.

Astăzi, una din cinci persoane sunt considerate obeze. Obezitatea poate provoca sau agrava multe boli. Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II, de exemplu, este cu 400% mai mare la persoanele obeze fata de persoanele normoponderale.

Boli asociate obezității:
 • - Diabetul
 • - Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral
 • - Apnee în somn
 • - Tensiunea arterială crescută
 • - Osteoartrita
 • - Astmul
 • - Cancerul
 • - Boala de reflux gastro-esofagian
 • - Infertilitatea
 • - Colesterol ridicat
 • - Depresia

Obezitatea este acum cea mai importantă cauză a „morții premature ce poate fi prevenita”. Pentru indivizii al căror IMC variază între 37 și 40, riscul de deces timpuriu este dublat în comparație cu persoanele non-obeze.

Desigur, obezitatea are un impact semnificativ asupra calității vieții și face mult mai dificila efectuarea lucrurilor de zi cu zi cum ar fi miscarea, folosirea transportului in comun, cumpărarea hainelor, jocul cu copiii sau pur și simplu socializarea . De asemenea, afectează bunăstarea noastră generală și stima de sine.

De ce apare obezitatea?

Este clar că obezitatea nu este doar rezultatul consumului excesiv, ci o boală gravă cu mulți factori contribuitori. Creșterea în greutate apare atunci când cantitatea de energie consumată (ca aliment) este mai mare decât cantitatea de energie cheltuită (activitate). Excesul de energie este depozitat în corp sub formă de grăsime.

Consumul dealimente bogate în calorii sau consumul in exces de alimente in general combinat cu sedentarismul, cu siguranță cresc posibilitateade a deveni supraponderal.

Acest lucru îi determină adesea pe oameni să simtă că motivul problemei lor de greutate este pur și simplu lipsa de disciplină sau lene. La urma urmei, tot ce trebuie să faci este să mănânci mai puțin și să faci mai mult efort … Simplu nu-i așa! Acesta este desigur cel mai dificil sfat de urmat. După cum vă va spune oricine a avut o problemă cu greutatea, este incredibil de frustrant atunci când încercați să încercați, dar pur și simplu nu pot poti să menții greutatea! Este ușor să te simți ca un eșec. Este ușor să gândești „… dar ar trebui să pot să fac asta !!”

Nu este chiar atât de simplu! Obezitatea reprezinta o problemă dificilă și complexă.

Da, disciplina, alegerile alimentare bune și un stil de viață sănătos sunt la fel de importante ca și circumstanțele sociale, sprijinul social și factorii psihologici. Cu toate acestea, este clar că există factori biologici și genetici care predispun oamenii să fie supraponderali și obezi. Acești factori genetici controlează în primul rând pofta de mâncare și consumul de alimente, dar într-o oarecare măsură și cheltuielile de energie.

Practic, persoanele cu tendință genetică spre obezitate sunt capabile să mănânce cantități mari de hrană înainte de a se simți plini și deseori descriu mai multă foame decât persoanele care nu au supraponderale.

Mai mult, atunci când pierd în greutate, apar diverse modificări hormonale. Această schimbare hormonală este concepută în mod natural de organism pentru a crește pofta de mâncare și a pune greutatea la loc. Acesta este motivul pentru care chiar și atunci când se pierde din greutate prin dietă sau exerciții fizice, acesta este practic întotdeauna pus înapoi – așa-numitul efect „yo yo”.

Societatea noastră modernă este de așa natură încât alimentele, și adesea alimentele cu energie mare, sunt disponibile ușor și ieftin.

Mai mult decât atât, tehnologia modernă înseamnă că trebuie să facem din ce în ce mai puțin efort fizic. Dacă aveți predispozitie genetica pentru obezitate, acest tip de mediu face imposibilă evitarea creșterii în greutate.

Cu aceste schimbări în mediul nostru din ultimul deceniu, obezitatea a crescut rapid – a aparut așa-numita „epidemie de obezitate”.

Următorii factori au fost identificați ca factori importanți pentru a deveni supraponderali sau obezi:

 • - Predispozitia genetica – genele moștenite de la părinți, care afectează pofta de mâncare și metabolismul
 • - Factorii biologici, cum ar fi vârsta, sexul și statusul hormonal
 • - Tiparele și obiceiurile comportamentale legate de alimentație
 • - Factorii psihologici care afectează emoțiile, atitudinile, credințele și procesul de gândire legat de alimente
 • - Influențe de mediu, cum ar fi disponibilitatea și tipul de alimente și nevoia limitată de activitate
 • - Boli ale glandei tiroide.