Dr.Gabriel Matei
De ce sa aleg operatia de micsorare a stomacului (Gastric sleeve) ?
Pacienții cu obezitate prezintă un risc semnificativ crescut de boli de inimă, diabet și complicații diabetice. Mai mult, acești pacienți trebuie să facă față unei serii de comorbidități care au un impact negativ asupra calității vieții, cum ar fi hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială sau apneea în somn.
S-a observat o îmbunătățire de 90% la co-morbidități asociate obezității la pacienții care au pierdut rapid în greutate în urma operatiei de micsorara a stomacului ( sleeve gastric), în timp ce pot fi împiedicate potențialele co-morbidități.
Studiile clinice arată că, în urma operației, majoritatea pacienților pierd greutatea rapid și continuă să facă acest lucru până la 18 până la 24 de luni după procedură
Pe lângă provocările fizice, există și provocări psihologice asociate obezității. Încercările multiple și eșecurile multiple cu dietele pot duce la un sentiment de înfrângere, scăzută stimă de sine și depresie la această populație.
Respectul de sine și stima de sine sunt crescute, iar sentimentul înfrângerii dispare, iar relațiile sociale devin mai puternice la pacienții care au pierdut rapid în greutate în urma operatiei de micsorare a stomacului ( Gastric sleeve).
Abordul laparoscopic in cazul acestei proceduri reduce riscurile potentiale postoperatorii, în timp recuperarea postoperatorie este mult mai rapida.
Acest tip de interventie ( gastectomia longitudinala, sleeve gastric) are cel man bun raport Riscuri/Beneficii.
Printre beneficiile importante ale acestei operatii sunt senzatia mult redusa de foame, necesitatea unor cantități mult mai mici de alimente. Efectul esteo scădere în greutate sigura, stabila și importanta, cu o viata normala după operație, fără restricții.
Dacă aveți un exces de greutate sau aveți îngrijorări cu privire la modul în care greutatea dvs. vă poate afecta sănătatea și ați încercat multiple diete înainte, atunci operația poate fi potrivită pentru dumneavoastră.
În general, intervenția chirurgicală trebuie luată în considerare atunci când au fost încercate alte metode de pierdere în greutate și nu au reușit.
Există criterii minime convenite la nivel internațional pentru efectuarea unei operații de slăbit. Acestea se bazează pe IMC și orice efect pe care poate avea greutatea asupra sănătății și stării de bine.
Pe scurt acestea sunt:
IMC 40 sau mai mare. Chiar și fără alte probleme de sănătate, operația este considerată indicată, deoarece riscul de a dezvolta probleme de sănătate cu un astfel de nivel de obezitate este foarte mare
IMC 35 – 40 cu probleme de sănătate legate de obezitate
IMC 30-35 cu probleme de sănătate legate de obezitate pot fi eligibile, dar este necesară o evaluare individuală atentă
Cea mai bună modalitate de a afla dacă operația este potrivită pentru dvs. este să ne sunați telefonic la +40723286448 sau să ne contactați și să discutați cu unul dintre specialiștii noștri.
Ce este indicele de masă corporală?
Indicele de masă corporală (IMC) este măsurarea grăsimii corporale pe baza înălțimii și a greutății care se aplică atât bărbaților adulți, cât și femeilor.
Indicele de masă corporală este de obicei un bun indicator al grăsimii corporale pentru majoritatea oamenilor.
IMC este, de asemenea, o metodă ușor de efectuat, care poate ajuta la determinarea riscului dacă greutatea actuală a unei persoane ar putea duce la probleme de sănătate.
Este important să rețineți că IMC nu este un instrument de diagnostic.
Este posibil să fie nevoie de evaluări suplimentare, inclusiv:
– Istoricul de familie
– Evaluări ale dietei și activității fizice
– Masuratori ale grosimii pielii
Intervenția chirurgicala nu poate însa de una singura sa producă scăderea în greutate și mai ales sa o mențină. Ea are nevoie de ajutorul dumneavoastră.
Avantaje Gastric Sleeve:
– deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului raman neschimbate Intervenția chirurgicala nu poate însa de una singura sa producă scăderea în greutate și mai ales sa o mențină. Ea are nevoie de ajutorul dumneavoastră.
Aceasta este eficienta doar în cazul în care schimbati obiceiurile alimentare și creșteti activitatea fizica.
Dupa ce ma contactati ( prin telefon sau formularul de contact ) vom programa data consultatiei. Consultația
1. Consultatia
Dupa ce ma contactati ( prin telefon sau formularul de contact ) vom programa data consultatiei. Consultația presupune explorarea istoricului dumneavoastră medical și al obezității pentru a vedea dacă operația vi se potrivește și ce beneficii pot fi obținute.
Informații despre opțiunile chirurgicale și procesul de urmărire va vor fi explicate și este o oportunitate grozavă de a pune întrebări cu privire la orice aspect al operației, al echipei noastre sau la îngrijirile dvs postoperatorii.
Veti fi programat pentru consulturile pre-bariatrice.
2. Pregătirea pentru interventia bariatrica
Dupa ce indicația chirurgicală este stabilită (BMI peste 40 indiferent de comorbidităţi, BMI peste 35 cu comorbidităţi sau BMI peste 30 cu Diabet tip II), pacientului i se realizează un bilanț complex de investigații.
a. Set complet de analize de laborator: hemoleucograma, ctimpi coagulare, teste hepatice (GPT, GOT, GGT, fosfataza alcalina, bilirubina totala si fractionata), uree, creatinina, ionograma, grup, Rh, TSH, FT3, FT4, cortizol, bilanț lipidic, hemoglobina glicozilata, glicemie
b. EKG și consult cardiologic inclusiv ecografie cardiaca
c. Radiografie pulmonara și spirometrie
d. Ecografie abdominala
e. Endoscopie digestiva superioara + testare HP (helicobacter pilori)
f. Consult endocrinologic – cu rezultatele de la hormonii tiroidieni și cortizol
g. Consult psihologic sau psihiatrie dacă este cazul
h. Consult preanestezic
În general toate aceste teste sunt realizate într-un timp relativ scurt, urmând ca în absența contraindicațiilor locale gastrice (ulcer sau tumori gastrice), sau generale (boli endocrine decompensate, disfuncții cardio-vasculare severe decompensate, neoplazii), pacientul să fie acceptat la operație. Intervenția chirurgicala bariatrica se realizează sub anestezie generala, prin abord laparoscopic.
3. Spitalizarea
Majoritatea pacienților stau 2-3 zile internati . Veți fi externat atunci când veți putea: – sa beti suficiente lichide și nutrienți pentru a preveni deshidratarea – sa aveți un control adecvat al durerii cu medicamente uzuale
4. Viața după interventia bariatrica
Trebuie să aveți grijă de dumneavoastră după operație. Va trebui să rămâneți într-un mediu curat pentru a evita infecțiile. Evitați să beți sau să fumați, cel puțin nu până când v-ați recuperat complet. Dacă apar reacții adverse, consultați medicul dumneavoastră.
În afară de asta, trebuie să duceți o viață sănătoasă, plină de diete echilibrate și exerciții sănătoase.
Doar atunci puteți obține rezultatul dorit și veți putea afirma ca operația bariatrică a fost un succes.
Această sarcină este responsabilitatea comună a unei echipe multidisciplinare care include chirurgul, anestezistul și medicul dietetician
Toți cei trei specialiști lucrează pentru a se asigura că fiecare pacient este bine pregătit, astfel încât, în ziua intervenției chirurgicale, s-au finalizat toate etapele necesare.
Chirurgia bariatrică sigură reprezinta un aspect crucial al demersului meu.
Uneori, pot fi necesare teste speciale pentru a evalua în continuare funcția cardiacă și respiratorie pentru a asigura o intervenție chirurgicală bariatrică sigură.
Obiectivul meu principal este asigurarea unei intervenții chirurgicale bariatice sigure.
Problemele medicale preexistente sunt optimizate și aspectele care pot avea impact asupra anesteziei sunt transmise medicului anestezist. Pentru unii pacienți, îngrijirea postoperatorie poate necesita niveluri mai mari de asistență în spital. Monitorizarea atentă și atenția la detalii de către medici experimentați asigură că toate elementele de îngrijire sunt bine gestionate.
Eficacitatea chirurgiei bariatrice depinde de mai mulți factori.
În general, eficacitatea chirurgiei bariatrice și a succesului este definită prin realizarea unei pierderi de 50% sau mai mult din excesul de greutate corporală și menținerea acestui nivel timp de cel puțin cinci ani
Studiile clinice arată că, în urma operației, majoritatea pacienților pierd greutatea rapid și continuă să facă acest lucru intre 18 până la 24 de luni după procedură
Pacienții pot pierde între 30 și 50% din greutatea în exces în primele șase luni și 77% din greutatea în exces încă din 12 luni după operație. Un alt studiu a arătat că pacienții pot menține o pierdere de 50-60% din exces în greutate la 10-14 ani după operație.
Pacienții cu IMC inițial mai mare tind să piardă mai mult în greutate totală.
Pacienții cu IMC inițial mai scăzut vor pierde un procent mai mare din greutatea lor în exces și se vor apropia mai mult de greutatea ideală. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 tind să aiba o pierdere în greutate în exces mai mică decât pacienții fără diabet zaharat de tip 2. S-a constatat că operația este eficientă în îmbunătățirea și controlul multor patologii legate de obezitate. Într-un studiu efectuat pe 500 de pacienți, 96% din anumite afecțiuni de sănătate asociate (dureri de spate, apnee în somn, hipertensiune arterială, diabet și depresie) s-au îmbunătățit sau rezolvat în urma intervenției chirurgicale.
De exemplu, mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2, deși au prezentat o pierdere în greutate în exces mai mică, au demonstrat o rezoluție excelentă a stării lor diabetice, până la punctul de a avea mai puțin sau deloc nevoie de medicamente.
Toate intervențiile chirurgicale au riscuri. Deoarece orice tip de operatie pentru obezitate este considerată o intervenție chirurgicală majoră, riscurile sunt semnificative.
Complicații potențiale dupa operatia de micsorare stomac
Toate intervențiile chirurgicale au riscuri. Deoarece orice tip de operatie pentru obezitate este considerată o intervenție chirurgicală majoră, riscurile sunt semnificative. Exista pacienti ce au murit din cauza operațiilor pentru obezitate morbidă. Se întâmplă rar, dar riscul nu poate fi niciodată înlăturat complet. Dacă sunteți mai în vârstă sau aveți deja anumite probleme de sănătate legate de obezitate, riscul dvs. poate crește. Atacurile cardiace după operație sau cheagurile care se formează în venele picioarelor, care apoi trec la plămâni, pot provoca moartea la persoanele obeze morbid după operație.
Acest risc este mai mic decât unul din 1000. Se iau măsuri de precauție minuțioase în timpul intervenției chirurgicale și spitalizarel pentru a minimiza aceste riscuri, dar nu pot fi eradicate cu totul. Alte probleme care pot apărea după operația gastric sleeve includ pneumonia și infecțiile rănilor. Unele dintre acestea sunt relativ minore și nu au un efect pe termen lung asupra recuperării tale. Alte complicații pot fi mai semnificative și necesită o ședere mai lungă de spital și o perioadă de recuperare. Antibioticele în momentul intervenției chirurgicale, exercițiile de respirație profundă și mobilizarea timpurie după operație sunt câteva dintre măsurile luate pentru a reduce riscurile acestor complicații.
După operatia de micsorare a stomacului, toți pacienții trebuie să ia suplimente cu multivitamine , iar unii trebuie să ia și suplimente de fier sau calciu.
Complicațiile care pot apărea dupa operatia de micsorare a stomacului sunt enumerate mai jos. Această listă este lungă și, deși majoritatea pacienților nu au complicații sau complicații minore, vă rugăm să luați notă și sa adresați chirurgului orice întrebări care vă vor ajuta să înțelegeți riscurile asociate cu operația de obezitate.
Cea mai gravă complicație a gastrectomiei longitudinale ( gastric sleeve) este o solutie de continuitate ( fistula) de la nivelul liniei de capse de unde stomacul a fost îndepărtat. Dacă se întâmplă acest lucru, va fi de obicei în câteva zile de la intervenția chirurgicală.
Pacienții se întreabă adesea „cum voi ști dacă am o fistula?”. De obicei, pacientul va suferi dureri destul de severe în abdomenul superior, care apare rapid și este adesea mai rău foarte curând după înghițirea alimentelor sau a lichidului.
În timpul operatiei gastric sleeve este posibil să fie necesară o incizie mai mare prin care sa fie extrasa partea de stomac indepartata.
Procente de complicatii:
Alte complicatii posibile mai pot sa apara:
Pe termen mai lung pot sa se dezvolte urmatoarele complicatii:
Un regim alimentar dupa gastric sleeve este obligatoriu pentru toti pacienții.
1. Prima zi postoperator
Regim alimentar după gastric sleeve în prima zi postoperator:
2. Zilele 2 – 7 postoperator
Sunt permise alimente in forma lichida, fără zahăr. Alimentele vor fi foarte bine mixate pentru a obține o textură lichidă. Încercați să aveți 4 – 5 mese/zi. Luați înghițituri mici sau cu lingurița. Între înghițituri, faceți pauze.
Cantități:
Se va incuraja alimentația cu lingura/linguriţa şi sorbitura mică. Alimentație: 5 mese pe zi a 60-80 ml
Hidratare:
Pentru episoadele de slăbiciune extremă puteți consuma Gatorade, fără a depăși o sticlă la 3-4 zile. Este etapa în care pierderea ponderală este cea mai rapidă, practic 1 kg/zi.
3. Din ziua 7 postoperator pînă în ziua 14 postoperator
Alimente semisolide, mixate, fără zahar. Alimentele trebuie să aibă textura smântânii. În această fază din regimul alimentar după gastric sleeve se pot reintroduce următoarele alimente:
4. Săptămâna a treia și a patra postoperator
Puteți consuma alimente moi, bine gătite, cu textura unei banane foarte coapte. Se vor introduce următoarele alimente:
Alimentele grase, zahărul, băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice sunt interzise. Alimentele care dau balonare: varza, fasolea, porumb, brânzeturile fermentate sunt de evitat, fiind sursă de disconfort digestiv.
5. După prima lună
Puteți consuma alimente solide. Puteți avea o alimentație echilibrată.
Reguli generale pentru un regim alimentar Gastric Sleeve
Rezultatele pierderii în greutate difera in functie de varsta, sex, obiceiuri de viata si alimentare, nivelul de pregatire fizica.