Intrebari frecvente

Intrebari frecvente Play
Dr.Gabriel
Matei
Intrebari frecvente
Despre Gastric Sleeve
Intrebarile tale

Cine este candidat pentru interventia gastric sleeve (operatie micsorare stomac, sleeve gastric, gastrectomie longitudinala)? IMC 40 sau mai mare. Chiar și fără alte probleme de sănătate, operația este considerată indicată, deoarece riscul de a dezvolta probleme de sănătate cu un astfel de nivel de obezitate este foarte mare.

Cine este candidat pentru interventia gastric sleeve (operatie micsorare stomac, sleeve gastric, gastrectomie longitudinala)?
IMC 40 sau mai mare. Chiar și fără alte probleme de sănătate, operația este considerată indicată, deoarece riscul de a dezvolta probleme de sănătate cu un astfel de nivel de obezitate este foarte mare IMC 35 – 40 cu probleme de sănătate legate de obezitate IMC 30-35 cu probleme de sănătate legate de obezitate pot fi eligibile, dar este necesară o evaluare individuală atentă.
In ce consta operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Gastrectomia longitudinala consta în eliminarea a aproximativ 75% din stomac. Se realizează prin abord laparoscopic și scopul ei este de a face pacientul sa mănânce cât mai putin, generând astfel o scădere importanta a greutății, sigura și pe termen lung.
Care sunt avantajele operației de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Gastrectomia longitudinala are cel mai bun raport risc/beneficiu. Ea poate obține rezultate comparabile cu gastric by-pass, dar fără potențialele complicații ale acestuia. Acest lucru oferă numeroase avantaje, cum ar fi reducerea senzației de foame, necesitatea unor cantități mici de mâncare, iar ca efect, scădere în greutate sigura și stabila, cu o viata normala, fără restricții, după operație.
Există o dieta speciala după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Dieta dupa gastric sleeve este foarte importantă și este important sa înțelegeți pe deplin rolul acesteia. Aceasta dieta se tine în primele 4 săptămâni după intervenția bariatrica. Imediat după gastric sleeve, veți consuma timp de 7 zile numai lichide iar apoi zilele 7-14 mâncare pasata. Din a 4-a săptămâna veți putea consuma alimente solide ca înaintea operației, dar în cantități mult mai reduse. Scopul dietei este sa lase stomacul sa se vindece, și ajuta la o buna adaptare cu “noul” stomac.
Pot avea un copil după intervenția chirurgicala bariatrica?
Da. Sarcina este posibila după o intervenție de chirurgie bariatrica. În acest sens, o monitorizare atenta a deficitelor nutritionale va trebui realizata.Cu toate acestea, ca și măsură de precauție, se recomandă așteptarea până la stabilizarea greutății (12 – 18 luni după intervenția chirurgicala).
Ce medicamente ar fi de evitat?
Ar trebui să evitate medicamentele cu efecte toxice asupra stomacului (aspirina, medicamentele antiinflamatorii, corticosteroizii), în măsura în care este posibil.Înainte de a lua orice medicament, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, și să-i amintiți de operația bariatrica efectuata.
Dacă nu are loc pierderea în greutate dorita, ce este de făcut?
Consultați echipa multidisciplinara pentru a identifica cauza, și pentru a avea suport prin întâlniri educative nutritionale, de activitate fizica sau prin psihoterapie (obiceiurile alimentare nesănătoase).
Ce puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Începând cu a 4-a săptămâna după gastrectomia longitudinala veti putea manca orice, dar în cantități mult mai mici.
Cât de mult puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Acest lucru variază în funcție de volumul stomacului restant, vârsta, rapiditatea cu care mâncați și tipul hranei consumate. In principiu, după operație veți putea manca numai câteva lingurițe. Cu timpul, veți putea manca mai mult, dar niciodată mai mult de jumătate din cât mâncați înaintea intervenției.
Veți pierde în greutate după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Da, veți pierde multe kilograme, atâta timp cât veți urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai multi pacienți pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal în primul an de la operație.
Cat costa micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Aceasta operație laparoscopica utilizează instrumente speciale în lipsa cărora realizarea ei ar fi imposibila. Casa naționala de asigurări nu acoperă costul acestor materiale, astfel încât operația are un preț, indiferent dacă este realizata în spitalul de stat sau în cel privat.
Există riscuri și complicații după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Da, ca la orice operație exista riscuri și complicații. Ele apar în procente diferite în funcție de literatura medicala citata. Complicații posibile după gastric sleeve: – sângerare în timpul intervenției, sau după aceasta – fistula gastrica – infecții – tromboza venoasa – stenoza gastrica.
Poate apărea senzația de voma, vărsătura?
Da. Daca veți manca repede și mai mult decât încape în stomac în timpul mesei, veți vărsa! Este important sa nu vi se întâmple acest lucru. Pentru a preveni acest incident, mâncați încet, mestecați bine și nu uitați ca nu trebuie sa terminați tot ce aveți în fata dumneavoastră. Vremurile când puteați face acest lucru, au dispărut. Acum, este necesar sa va opriți imediat ce simțiți ca stomacul este plin.
In cât timp slăbesc?
In primul an, se pierd în medie, în jur de 2-4 kg pe luna. Exista perioade de platou când nu se slăbește deloc. Ele sunt normale. Nu va cântăriți zilnic. Nu dezvoltați obsesia cântarului. Gastric sleeve duce la scădere ponderala în mod sigur, și pe termen lung.
Trebuie sa țin dieta pe termen lung după operație ?
Nu. Singura perioada ce necesita dieta este reprezentata de primele 3 săptămâni după operație. Apoi, din a 4-a săptămâna veți putea manca normal calitativ.
Exista complicații pe termen lung?
Nu. Singura perioada ce necesita dieta este reprezentata de primele 3 săptămâni după operație. Apoi, din a 4-a săptămâna veți putea manca normal calitativ.
Sarcina este posibila după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Nu exista studii randomizate referitoare la momentul oportun apariției unei sarcini după gastric sleeve. Exista însa, o serie mare de studii de mai mica anvergura care relatează sarcini după gastric sleeve, duse la termen în siguranța, fără complicații. Singura restricție este legata de stabilizarea scăderii ponderale, lucru care se obține în medie, după 1-2 ani.
Cum se desfășoară operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?
Consult și discuție cu chirurgul și anestezistul. Operația se realizează laparoscopic cu anestezie generala. Spitalizarea este de 2-3 nopți. Dieta speciala timp de 28 zile. Reintegrare sociala (reîntoarcerea la locul de munca) la 5-7 zile de la operație.
Exista șansa sa ma ingras la loc?
Nu la același nivel anterior operației. La câțiva ani după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve), scăderea ponderala se oprește, și în funcție de obiceiurile alimentare și efortul fizic depus, curba greutății stagnează, sau poate creste ușor. Niciodată însa, nu veți atinge greutatea avuta înaintea operației.
Este dificila urmărirea după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve)?
Este necesar controlul anumitor analize la 2, 6, 12 luni după gastric sleeve. In funcție de rezultate poate fi necesara administrarea de suplimente de vitamine.
De câte zile de spitalizare este nevoie pentru gastric sleeve?
Majoritatea pacienților stau internati 2 nopți în spital.
Voi avea reflux acid după operatia gastric sleeve ?
Se poate intampla acest lucru, dar procentul este foarte mic, si este nevoie de medicamente.
Cum se va schimba senzatia de foame dupa gastric sleeve?
Datorită dimensiunii mai mici a stomacului, vă veți simți satul mult mai repede. Alimentele pe care alegi să le consumi vor dicta cat de repede te simti satul.Consumul de proteine ​​solide, cum ar fi puiul și peștele, precum și legumele fibroase sunt indicate.