Obezitatea si infertilitatea

Legătura dintre infertilitate și obezitate

Infertilitatea este o afecțiune medicală caracterizată printr-o capacitate diminuată sau absentă de a produce urmași. Nu implică (nici la bărbat, nici la femeie) existența unei condiții la fel de grave sau ireversibile ca sterilitatea. Deși infertilitatea este o afecțiune obișnuită, este adesea greu de identificat sursa acesteia.

Unul dintre cei mai comuni și bine documentați factori de risc pentru infertilitate atât la bărbați, cât și la femei este obezitatea.
Femeile obeze și infertilitatea

Numeroase studii raportează că femeile supraponderale sau obeze tind să aibă un moment mai dificil să rămână însărcinate decât femeile cu greutate normală. Mai mult, odată ce apare sarcina, femeile obeze au o rată mai mare de pierdere a sarcinii.

Valorile hormonale anormale, ca urmare a excesului de greutate, au un impact negativ asupra ovulației și a producției de spermă. La femei, poate provoca supraproducția de insulină, ceea ce poate provoca ovulația neregulată.

Există, de asemenea, o legătură între obezitate, producția în exces de insulină și starea de infertilitate cunoscută sub denumirea de sindrom ovarian polichistic (PCOS). PCOS este o afecțiune medicală specifică asociată cu cicluri menstruale neregulate, anovulare (scăderea sau oprirea ovulației), obezitatea și nivelurile crescute ale hormonilor masculini.
Bărbații obezi și infertilitatea

Obezitatea nu afectează numai fertilitatea femeilor. Studiile efectuate confirmă faptul că bărbații cu indici de masă corporală crescută (IMC) sunt semnificativ mai probabil să fie infertili decât bărbații cu greutate normală. O creștere de 20 de kilograme a greutății unui bărbat poate crește șansa de infertilitate cu aproximativ 10 la sută.

Neregularitățile hormonale la bărbați afectează stimularea testiculelor care inhibă producția de spermă. Excesul de grăsime determină transformarea hormonului masculin, testosteronul, în estrogen, iar acești estrogeni scad stimularea testiculului.

Cercetătorii de la asociații de biologie reproductivă raportează că un IMC ridicat la bărbați se corelează cu nivelurile reduse de testosteron. Studiul a arătat că bărbații supraponderali au un nivel de testosteron cu 24% mai mic decât bărbații cu greutate normală, iar bărbații obezi să aibă niveluri cu 26% mai mici. În mod obișnuit, bărbații cu IMC ridicat au și o analiză anormală a materialului seminal.

Atunci când unul sau ambii parteneri suferă de infertilitate, indiferent dacă sunt sau nu legate de obezitate sau dezechilibre hormonale, de multe ori ei apelează la fertilizare in vitro (asistată artificial) pentru ajutor în conceperea lor.

Un studiu de cercetare recent care a comparat ratele de succes de 5.800 de încercări de fertilizare in vitro cu IMC al femeilor participante a constatat că femeile obeze cu un IMC mai mult de 35 au avut rate mai mici de succes în comparație cu excesul de greutate (IMC de 25-30) sau femeile cu greutate normală ( IMC de 20-25).  

În plus, s-a constatat că femeile obeze au o rată mai mică de succes cu implantarea embrionului (13% față de 19% în rândul femeilor cu greutate sănătoasă). De asemenea, au fost mai puțin susceptibile să rămână însărcinate după in vitrofertilizare (22 la sută au rămas însărcinate față de mai mult de 30 la sută din femeile cu greutate normală). Cercetătorii sugerează că medicii ar trebui să-și încurajeze pacienții să atingă o greutate sănătoasă înainte de a încerca fertilizarea in vitro.

Menținerea greutății

Chiar și atunci când este ușoară, obezitatea crește substanțial rezultatele slabe ale sarcinii. Mulți pacienți încearcă să urmeze sfaturile medicilor și să piardă în greutate înainte de a rămâne însărcinate. Multe persoane infertile, în special femeile, apelează la opțiuni de chirurgie pentru pierderea în greutate pentru a-i ajuta să-și reducă greutatea și să le ofere un instrument pe care să-l folosească împreună cu abilitățile recent învățate pentru a menține greutatea.

Femeilor care doresc intervenție chirurgicală pentru problemele lor de obezitate li se recomandă să nu rămână însărcinate cel puțin 18 luni după operație.

Cu toate acestea, unele femei rămân însărcinate în timp ce sunt încă în faza activă de pierdere în greutate post-chirurgie.După orice intervenție chirurgicală de scădere în greutate care restricționează aportul de alimente și / sau are o componentă malabsorbtivă, trebuie luate câteva precauții de bază înainte de a rămâne însărcinată. Anemie severă cu deficit de fier și vitamina B12

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău