Obezitatea poate cauza probleme ale memoriei?

Obezitatea și demența sunt boli comune, complexe și cronice care au un impact semnificativ asupra sănătății publice. Genetica, stilul de viață, statutul socioeconomic și factorii de mediu contribuie cu toții la aceste condiții.
Declinul cognitiv implică probleme de memorie, limbaj, gândire și judecată care sunt mai mari decât schimbările normale pe care le experimentăm odată cu vârsta. Între timp, demența este un termen general folosit pentru a descrie un grup de simptome care sunt suficient de severe pentru a afecta activitățile de zi cu zi ale unui individ – inclusiv pierderea memoriei, a judecății, a limbajului și a capacității de a efectua mișcări complexe.
Demența este cauzată de deteriorarea permanentă sau moartea celulelor nervoase ale creierului. Cea mai frecventă cauză a demenței este boala Alzheimer, urmată de demența vasculară.
Legătura dintre grăsimea corporală, declinul cognitiv și demență poate fi dificil de înțeles, dar există tot mai multe dovezi care indică o relație între ele.

Adulții cu supraponderabilitate (IMC 25,0 – 29,9) la mijlocul vieții (aproximativ 45-55 de ani) au șanse mai mari de a avea demență sau boala Alzheimer mai târziu în viață. (≥65 ani).
Adulții la mijlocul vieții cu obezitate (IMC > 30,0) au șanse mai mari de a face boala Alzheimer, precum și demența vasculară mai târziu în viață.

Excesul de greutate vă poate afecta creierul?
Declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă este un proces normal la adulții în vârstă din cauza modificărilor la nivelul creierului care au ca rezultat scăderea capacității cognitive. La testarea îmbătrânirii cognitive, rămâne o asociere negativă între IMC și performanța cognitivă la vârsta adultă. Acest lucru se datorează faptului că obezitatea afectează negativ funcția și structura creierului (cum ar fi volumul) la vârsta adultă, precum și în copilărie și adolescență.

Obezitatea la mijlocul vieții a fost legată de o scădere atât a dimensiunii hipocampului, cât și a funcțiilor executive ale creierului. Acestea includ capacitatea de a îndeplini sarcini complexe care necesită cunoștințe, înțelegere, gândire și experiență.

Vezi mai multe despre Gastric Sleeve

Modificări ale funcției creierului
O altă modificare a funcției creierului pentru persoanele afectate de obezitate severă este creșterea activității între două proteine ​​specifice din hipocamp. Acest lucru arată că obezitatea poate crește riscul de a dezvolta demența Alzheimer. Cu toate acestea, procesul exact nu este pe deplin înțeles.
Concluzie
Mai multe studii trebuie făcute pentru a înțelege mai bine rolul dietei și al activității fizice asupra deficiențelor cognitive la adulții de toate vârstele.
Chirurgia bariatrică este un instrument eficient pentru pierderea în greutate și este recomandată pacienților cu obezitate de clasa III (IMC de 40,0 sau mai mare) sau obezitate de clasa II (IMC de 35,0 -39,9) cu comorbidități legate de obezitate (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și apnee obstructivă de somn).

 Studiile arată în mod constant că chirurgia bariatrică este asociată cu îmbunătățirea funcției cognitive care durează câțiva ani.

 

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău