Este eficienta chirurgia obezitatii ?

Cât de eficienta este chirurgia bariatrică?

Eficacitatea chirurgiei bariatrice depinde de mai mulți factori.
  • vârsta pacientului
  • greutatea înainte de operație
  • starea generală a sănătății pacientului
  • procedura chirurgicala aleasa
  • capacitatea de exercitare
  • angajamentul de a menține dieta dupa operatie și alte îngrijiri de urmărire
  • motivarea pacientului și cooperarea familiei, prietenilor.
În general, eficacitatea chirurgiei bariatrice și a succesului este definită prin realizarea unei pierderi de 50% sau mai mult din excesul de greutate corporală și menținerea acestui nivel timp de cel puțin cinci ani
Studiile clinice arată că, în urma operației, majoritatea pacienților pierd greutatea rapid și continuă să facă acest lucru intre 18 până la 24 de luni după procedură
Pacienții pot pierde între 30 și 50% din greutatea în exces în primele șase luni și 77% din greutatea în exces încă din 12 luni după operație. Un alt studiu a arătat că pacienții pot menține o pierdere de 50-60% din exces în greutate la 10-14 ani după operație.
Pacienții cu IMC inițial mai mare tind să piardă mai mult în greutate totală.
Pacienții cu IMC inițial mai scăzut vor pierde un procent mai mare din greutatea lor în exces și se vor apropia mai mult de greutatea ideală. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 tind să aiba o pierdere în greutate în exces mai mică decât pacienții fără diabet zaharat de tip 2. S-a constatat că operația este eficientă în îmbunătățirea și controlul multor patologii  legate de obezitate. Într-un studiu efectuat pe 500 de pacienți, 96% din anumite afecțiuni de sănătate asociate (dureri de spate, apnee în somn, hipertensiune arterială, diabet și depresie) s-au  îmbunătățit sau rezolvat în urma intervenției chirurgicale.
De exemplu, mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2, deși au prezentat o pierdere în greutate în exces mai mică, au demonstrat o rezoluție excelentă a stării lor diabetice, până la punctul de a avea mai puțin sau deloc nevoie de medicamente.

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău