Reluarea activității fizice după operația bariatrică

Activitatea fizică în primele 1-2 luni după operația bariatrică

Singurul tip de exercițiu pe care ar trebui să-l faceți în primele două luni după operația bariatrică este mersul pe jos. Deoarece corpul tău este încă slab și se adaptează la această schimbare majoră, este important să nu te forțezi. 

Ia-o încet la început. Încercați să mergeți 10 minute o dată. Puteți oricând să o faceți din nou mai târziu în cursul zilei, dacă aveți chef de mai mult.

Alt tip de mișcare care poate fi acceptabilă este aerobicul acvatic din cauza impactului redus. Chiar și cu această opțiune, este important să te oprești odată ce simți că corpul tău este împins prea departe și să vorbești cu chirurgul pentru a vedea dacă apa poate interacționa cu recuperarea. 

Apropo de apă, nu uitați să rămâneți mereu hidratat și să beți constant pe tot parcursul zilei. 

În aceste prime trei luni, exercițiile abdominale trebuie evitate complet. Trebuie să vă lăsați inciziile să se vindece și să reduceți presiunea asupra stomacului cât timp este încă sensibil.

Activitatea fizică in luna a treia dupa operația bariatrică

Până în a doua lună, unii pacienți încep să se simtă mai confortabil și doresc să înceapă să ridice greutăți sau să facă jogging. Dar este recomandat să discutați mai întâi acest lucru cu chirurgul sau medicul dumneavoastră, pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră este pregătit.

Este important să rețineți că simțul echilibrului și al coordonării pot fi afectate. Ai slăbit mult într-un timp foarte scurt. Dacă nu ați mers prea mult paba acum, nu începeți să faceți jogging sau să vă înscrieți la un curs de aerobic pur și simplu pentru că au trecut trei luni.

Pe la sfârșitul celei de-a treia luni, ar trebui să puteți începe să vă creșteți cantitatea de exerciții și să faceți atât antrenamente aerobe (alergare), cât și anaerobe (mușchi).

Activitatea fizică in lunile 4-6 dupa operația bariatrică

Începeți cu una sau două zile pe săptămână și creșteți de acolo.

Obiectivele pacientului ar trebui să fie să lucreze exerciții de 30 de minute timp de trei până la cinci zile pe săptămână.

1. Yoga

Yoga poate ajuta pacienții să crească flexibilitatea, să tonifieze corpul, să îmbunătățească metabolismul și să circule fluxul sanguin, ceea ce îmbunătățește vindecarea și pierderea în greutate pe termen lung.

2. Mersul pe jos

Exerciții după chirurgia bariatrică – mers, alergare, jogging – chirurgie de slăbit

Mersul pe jos este un loc bun pentru a începe, iar pacienții pot crește până la „mersul rapid” în lunile ulterioare. Este ceva ce poate face toată lumea pentru a menține o greutate sănătoasă și a ieși din casă.

3. Înotul

Înotul poate fi foarte solicitant din punct de vedere fizic, așa că recomandăm înotul intermitent. Este o modalitate excelentă de a crește ritmul cardiac și s-a dovedit că reduce stresul la mulți pacienți din trecut.

4. Dansul

Dansul poate fi distractiv și, de asemenea, vă poate ajuta să vă îndepliniți obiectivele cardio. Îmbunătățește oasele, echilibrul, inima și forța musculară.

5. Antrenamentul de rezistență

Antrenamentul de rezistență folosind greutăți ușoare contribuie la întărirea corpului. Pacienții pot găsi greutăți libere, mașini sau chiar benzi de rezistență utile pentru a îmbunătăți puterea.

După 4 luni, rareori apar complicații legate de chirurgia bariatrică.

Este important să găsiți tipuri de exerciții care vă plac cu adevărat. S-ar putea sa dureze o vreme. Nici o serie  de exerciții nu va da roade dacă renunți pentru că nu te distrezi, motiv pentru care chiar și ceva atât de simplu precum mersul pe jos poate avea efecte semnificative dacă pacientul o face în mod regulat în anii următori.

După operația bariatrică, exercițiul este la fel de important ca și consumul de mai puține calorii. Antrenamentul regulat vă va ajuta să mențineți greutatea și să vă construiți mușchi valoroși. De asemenea, vă va restabili simțul coordonării, vă va îmbunătăți sănătatea fizică și vă va oferi obiectivele de pierdere în greutate și de fitness pe care vi le-ați dorit.

Activitatea fizică in lunile 6-12 dupa operația bariatrică

După șase luni, ar trebui să poți suporta sesiuni de exerciții de 45 de minute de 3 până la 5 ori pe săptămână. 

Această etapă va fi petrecută investind mai mult timp cu antrenamentele de rezistență, ajutând la creșterea mușchilor de bază (abdominal, partea inferioară a spatelui, partea superioară a spatelui), mușchii picioarelor și mușchii superiori ai corpului.

Pacienții ar trebui să se simtă liberi să încerce exerciții mai provocatoare. Pacienții pot include antrenamente precum kickboxing sau aerobic în repertoriul lor.

 

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău